Sunday, 9 December 2012

Ibrah Surah Al Hujurat

Salam Readers Moga moga semua sihat dalam rahmah & magfirahNya , sentiasa .

A short post on Seminar Etika Sosial yang baru saya hadiri Hari Sabtu yang lepas. A very inspiring Surah on Self Reflection by Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Berbeza dengan surah surah yang dikhususkan fadilat nya seperti Yaasin , Kahfi , Al Mulk mahupun Waqiaah dan Ar Rahman , Ibrah Surah Al Hujurat yang di anjurkan oleh Akademi Sinergi kali ini berdiri atas fungsi nya yang tersendiri , yakni mengajar & memberi panduan kepada Umat Manusia tentang Akhlak , yang selalu menjadi cerminan bg seorang muslim.  


Sebelum tu , terima kasih atas desakan & doa sahabat mengajak utk terus menulis. Tahu yang blog ini masih berpengunjung , kerna tiap masa ada saja yang menitipkan untuk terus menulis. Terima kasih atas dorongan & sokongan kalian :') Doakan agar saya thabat dalam jalan dakwah &  tarbiyyah yang penuh berliku dengan iman yang asyik turun naik ini. Allahu Al Qowwiy , i seek Your strength to give me strength , make me strong oh Allahu Rabbi. ameen. 


" Sebaik baik kamu adalah yang mempelajari Al Quran & Mengajarkannya 
 Kheiru kum man taa'lamul Quran wa A'lamahu " 

Menulis dgn niat utk menyebarkan ilmu Tuhan & moga moga Dia redha & berkati ilmu ilmu yang telah dikutip ini. Makin banyak Majlis ilmu & ilmu2 yg didapati serta dberi , makin merasa sgt kerdil belum mengenal Tuhan. Moga moga tiap masa kita Allah berkati utk terus tekun belajar & mengajar , insha Allah. Pesan Ustaz Hasrizal dsetiap seminarnya , cabar diri kamu ! Cabar diri utk belajar hingga ke hujung Al Quran , kerna itu maksud tadabbur yang sebenarnya. [Tadabbur , berasal dari perkataan dubur , yakni hujung.]

Berbalik pada Surah Al Hujurat , 18 ayat Madaniyyah yang diturunkan pada 9 Hijrah yakni setahun selepas Pembukaan Kota Mekah Al Mukarramah , iaitu pada 8 Hijrah. Surah Al Hujurat turun selepas Surah Al Mujadalah & disusun selepas Surah Al Fath. & diceritakan kenapa diturun kan Surah Al Hujurat selepas pembukaan Kota Mekah adalah kerna , selepas Pembukaan Kota Mekah ramai yang memeluk Islam , yakni dikatakan istilahnya 'berbondong-bondong' iaitu sangat la ramai. [Rujuk pada Quran Tafsir ye :')]

Disebabkan terlalu ramai yang memeluk Islam pada masa tu , masa terjadilah import & export attitude, culture & behaviour dalam kalangan umat Islam . Perbezaan yang sgt ketara berbanding pada permulaan yang memeluk Islam pada zaman awal penyebaran Islam iaitu seorang by seorang.

*Anda cuba bayangkan , organisasi yang punya ramai orang , member2 nya berasal dari latar belakang yang berlainan , dididik dgn cara yang berlainan , mengamalkan corak hidup & culture yang pelbagai , maka terhasil lah 1 kelompok manusia yang super duper lain lain yang bukan senang utk diuruskan ! :D sila bayangkan organisasi yang anda pernah sertai ! [ yea ~ mengangguk tanda setuju :') haip ! ]

Lalu di ceritakan , pada masa tu wujud la Umat Islam yang berperangai macam macam. Byk gangguan sosial yang berlaku dari perbagai sudut & khususnya paling ketara dari segi akhlak Umat Islam pada masa tu. Lalu, Allah turunkan Surah Al Hujurat sebagai satu panduan & guidelines pada attitude Umat Islam pada masa tu & seterusnya hingga ke umat Muhammad s.a.w pada hari ini. Nak kata di sini , perangai kita bukan bole ikut suka kita , bukan pakai random tambah tolak , tapi kena ikut apa yang Allah da bagi , ikut apa yang Dia suka !

Semua nak masuk syurga kan ? :'( Jom Muhasabah satu persatu ciri ciri ayat , kita cuba ikut apa yang Allah suruh.


Di copy dari Website penyampai Seminar Etika Sosial : Ustaz Hasrizal Abd Jamil : HERE !

“Kita kenalah berlapang dada. Tidak semua orang fikir macam kita. Janganlah rigid sangat!” kata seorang lelaki.
“Apabila dia cakap macam itu, tidak semestinya dia bermaksud tidak baik. Mungkin cara dia salah. Tapi niat dia baik!” ulas seorang perempuan.
“Tuhan ciptakan manusia berbeza-beza. Takkanlah semua kena sama. Relaks la bro!” tegas seorang yang lain pula.
Kata-kata seperti ini sering kita dengar. Malah sering juga diajukan kepada kita sendiri. Semasa kita nampak sesuatu itu jelas kesalahannya dan memerlukan pembetulan, tiba-tiba pembetulan kita dibidas semula, bukan dengan pembetulan berbentuk hujah berbalas hujah, tetapi mengguna pakai hujah universal iaitu, manusia diciptakan Tuhan berbeza-beza.
Semakin lama, semakin melarat.
Semua benda tidak muktamad.
Semua benda ada sisi lain.
Mungkin ada kebenarannya. Tetapi kesan besarnya ialah seperti langsung tiada apa yang muktamad dalam kehidupan ini. Hingga tidak tahu apa yang hendak dipegang sebagai ‘pegangan’ dalam hidup ini. Hidup tanpa panduan, semuanya betul belaka.
Relatif.
Subjektif.
Hujahnya seperti ada. Mungkin sahaja pantas disandarkan kepada ayat utama pada membicarakan perbezaan, keunikan dan keistimewaan manusia:
“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).” [Al-Hujuraat 49: 13]
Tetapi kita perlu ingat.
Memang benar Allah menciptakan manusia itu berbeza-beza. Tujuannya juga sangat jelas, bukan untuk berbalah lagi bermasalah. Tetapi untuk kenal mengenal, mengambil tahu antara satu sama lain.
Tetapi sebelum Allah menjelaskan bahawa manusia itu diciptakan-Nya berbeza-beza, Allah terlebih dahulu mendatangkan 12 ayat di dalam surah yang sama, berbicara tentang apa yang betul dan apa yang salah dalam berkelakuan kita. Bahawa perbezaan bukan alasan untuk kita bebas berkelakuan apa sahaja atas nama perbezaan.
Ada yang betul.
Ada yang salah.
Yang betul itu betul.
Yang salah itu salah.
Semua itu digariskan dengan jelas. Kemudian barulah datang kenyataan berbentuk kesimpulan, bahawa manusia itu memang pelbagai. Lalu cara mengenal lelaki dan mengenal perempuan, mengenal satu kaum, dan satu kaum yang lain, berbeza-beza.
Demikian satu penegasan penting Surah al-Hujuraat.
Surah al-Akhlaq.No comments:

Post a Comment